Den beste dagen i året

Norsk flagg

Vi har våre tradisjoner på 17. mai – har du dine?

Det er selveste nasjonaldagen, og selv om dette er en dag da de færreste er på jobb, er det likevel en dag der omtrent alle er på farten hele dagen.

For en musiker i Oppsal Janitsjar starter dagen kanskje med at vekkerklokka ringer 06.30, man kommer seg i dusjen, får spist litt frokost, og så er det frem med nypussede sko, ren og pen uniform, nystrøket skjorte – og så bruker man kanskje noen minutter på å knyte slipset. Noen av oss finner frem litt silkebånd i fargene til det norske flagget, og knyter en pen sløyfe på det nypussede instrumentet man skal spille på. Man banker litt støv av hatten, og så bærer det avsted for å rekke flaggheising på Oppsal Skole klokken åtte.

Dagens første og høytidelige avspilling av "Ja, vi elsker" runger utover skolegården som er full av forventningsfulle barn, stolte foreldre og besteforeldre som tørker en tåre i øyekroken.

Barnetoget
Deretter er neste post på programmet det store barnetoget i Oslo Sentrum. Tross gode rutiner og mange års erfaring blir det alltid litt ekstra venting på Akershus Festning, men ikke mer enn at alle rekker å ta en rask tur på toalettet, mens tamburmajoren følger spent med på om toget har begynt å røre på seg.

Dette er årets hyggeligste og viktigste marsjtur. Kondisen er ikke helt på topp etter vinteren, men musikerne i Oppsal Janitsjar gir ALT! De rekker så vidt å bla om til neste melodi, før man er i gang med «Dancing Queen» fra Stortinget og forbi Grand Hotell. Sola skinner, svetten pipler under uniformshatten, men responsen fra de mange tusen som står langs togløypa holder motivasjonen oppe.

Vi rekker så vidt å løse opp på Rådhusplassen, før vi må sette snuten mot neste fremmøtested; vi skal gå nok en runde i toget – denne gang for en annen skole.  Samme rute, samme konsept, samme melodier – og samme suksess!

Det virker litt rart å skrive dette – spesielt etter å ha beskrevet to så fantastiske runder i barnetoget - men ennå har vi det beste tilgode denne dagen!

Konsert på Asylet
Klokka drar seg mot 13 på nasjonaldagen, og 40 musikere i Oppsal Janitsjar runder hjørnet på Rådhusplassen for andre gang denne dagen, til tonene av "Fallskärmjägermarsch".  Om en times tid kommer vi til høydepunktet for oss. Og høydepunktet for 5-600 av våre mest trofaste publikummere.

Vi stiller opp på Grønland Torg kl. 13.55, og tre minutter senere krysser vi gaten og stopper opp utenfor Café Asylet. Tamburmajor og bannerbærer får et glimt inn i bakgården på Asylet, mens musikerne spiller "Children of Sanchez". Folk strømmer til, og presser seg inn i bakgården.

Låta er ferdig, og musikerne presser seg frem mellom langbord, publikum og ølbærende servitører. Vi får trampeklapp, høye tilrop, skål og gratulasjoner.

Alle musikerne har nå funnet plassene sine på balkongen utenfor 2. etg av Asylet. Vår musikalske leder har forsikret seg om at han har øyekontakt med slagverksgruppa, og så … så løfter han armene … og senker armene med tyngde og verdighet. Etter de to første tonene av nasjonalsangen har publikum oppfattet alvoret, reiser seg, mannfolka tar av seg hatten, og damene finner frem Kleenex.

Dette er årets mest høytidelige øyeblikk for alle musikere i Oppsal Janitsjar – og vi tør påstå at dette er årets mest høytidelige øyeblikk for alle de 5-600 gjestene i bakgården på Asylet.

Nasjonalsangen rundes av, og deretter kommer allsang-perlene på rekke og rad; "Norge i rødt, hvitt og blått", "It’s not unusual", "Nine to five", "Stilig" og "Sjørøvervisa". Veldig variert, og veldig populært! 

Studentavisen "Universitas" skrev en gang at "Alle burde oppleve Oppsal Janitsjar på Justisen før de dør".* Og vi inviterer dere til å oppleve det mange ganger før dere dør – hvert år – antagelig samme tid og samme sted!

Velkommen skal dere være!

*Fra ca. 1999 (ingen husker akkurat hvilket år) til og med 2013 spilte vi på Justisen, som nå er stengt. Fra 2014 spiller vi i bakgården på Asylet.

Annonser